Cele mai bune aparate de sudura

scris de admin 14.06.2018 0 comentarii Casa mea,

 

Sunt foarte multe persoane pasionate de mestesugit si de reparatii care considera ca este necesar sa cunoasca cele mai bune aparate de sudura pe care le recomanda specialistii. In acest articol va oferim mai multe informatii utile pentru a cumpara un aparat de sudura de calitate care sa corespunda nevoilor dumneavoastra.

Aparate de sudura – scurt istoric
Dupa ce Humphry Daby a descoperit arcul electric in anul 1800, dezvoltarea in domeniul sudurii electrice a cunoscut o dezvoltare lenta pana in momentul in care Auguste de Meritens a descoperit si brevetat torta cu arc carbonic in 1881. Ulterior, in anul 1885, Nikolay Bernardos a dezvoltat sudura utilizand arc de cabon si a obtinut brevetul din 1887, unde era descris un suport pentru electrozi rudimentari.
In anul 1888 a aparut electrodul din metal consumabil, patentat de Nikolay Slavyanov. Mai tarziu, a aparut sudura cu arc metalic unde erau utilizati electrozii metalici. Procesul de sudura utilizand arc metalic ecranat, se facea prin depozitarea metalului topit de electrod in timpul sudurii care se folosea pe post de umplutura.

De-a lungul timpului, aceste aparate de sudura s-au imbunatatit considerabil, devenind cele pe care le cunoastem in prezent.

Tipuri de aparate de sudura
Se pot utiliza mai multe metode de lucru: sudura cu electrozi, cu fir, cu gaz intert, cu flacara oxiacetilenica. De asemenea, sunt si metodei noi, cum este cea cu plasma, cu fotoni sau cu electroni care se intrebuinteaza conventional. Daca vreti metode profesionale puteti alege sudura cu arc electric.
Atunci cant sunt utilizate aparate de sudura cu arc electric, electrozii consumabili sunt incalziti si topiti
inchizand un circuit electric, in asa fel incat sa lipeasca ambele parti ale metalului una de cealalta. In ceea ce priveste subcategoriile, aveti de ales intre aparate de sudura cu invertor si traditionale. Aparatele traditionale consuma mai mult curent si au un randament mai mic, pe cand cele cu invertor sunt mai scumpe dar sunt si mai eficiente.

Pentru suduri de finete sunt recomandate aparatele de sudura cu fir metalic. Daca acum incepeti sa practicati sudura aveti nevoie de aparate de sudura cu flacara de oxiacetilena care sunt intrebuintate si la taieri sau perforari ale materialelor. Va fi necesar si un rezervor pentru substanta care limiteaza mult mobilitatea aparatului de sudura.

O metoda versatila si durabila este alegerea aparatelor de sudura cu protectie gazoasa, atunci cand electrozii nu se topesc pentru ca sunt din Wolfram. Aceste aparate de sudura au capacitatea de a suda materialele care au afinitate la gaze, argonul fiind cel mai des folosit pentru protejarea de contactul cu aerul.

Aparate de sudura – materialul utilizat
Exista aparate de sudura care folosesc otel, fonta, cupru, titaniu, aluminiu, etc. In momentul in care veti lucra mai mult utilizand otel sau otel inoxidabil, toate tipurile de aparate vor face fata provocarilor. Aluminiul reprezinta unul  din cele mai dificile materiale folosite pentru sudat, deoarece are conductibilitatea mare si se deformeaza usor atunci cand sunt prezente temperaturile inalte, motiv pentru care trebuie folosit un dispozitiv TIG sau o alta versiune care functioneaza cu curent alternativ si se vor evita aparatele cu electrozi consumabili.

Acesti electrozi vor fi utilizati doar in momentul in care stratul de aluminiu are o grosime adecvata. Asa cum s-a mentionat anterior, pentru cupru, titan si alte metale utilizate mai rar, un model cu electrozi fara rol de adaos sar putea fi esential in anumite activitati.

Aparatele de sudura de ultima generatie, cu plasma, sunt potrivite pentru a suda orice tip de metal, dar costul de cumparare se va dovedi mare pentru cele mai multe persoane.

Aparate de sudura – materiale pentru electrozii suportati
Cei mai utilizati electrozi de adaos sunt cei bazici, celulozici sau rutilici. La o sudura mai fina care poate fi facuta in orice directie, inclusiv pe verticala se vor alege dispozitive care folosesc electrozi rutilici. Avantajul lor este faptul ca se descurca perfect in regim continuu si alternativ iar arcul obtinut este foarte stabil.

Calitatea sudurilor este mai vulnerabila si mai scazuta in ceea ce priveste rezistenta la socuri mecanice. Pentru sudari conventionale se folosesc in general electrozi bazici pe aparate de sudura chiar daca este consumat foarte mult materiale de adaos, pentru ca rezistenta va fi buna. Un aspect mai putin placut este faptul ca functioneaza doar pe aparate de sudura de curent continuu si stabilitatea arcului este destul de slaba.
Atunci cand sudati sevi, este recomandat ca modelul de aparate de sudura ales sa fie cu electrozi celulozici pentru ca sunt cei mai indicati in acest caz.

Aparate de sudura – nivelul de randament
Nivelul de randament este descris pe baza raportului care exista intre energia consumata si calitatea sudurii, dar si pretul de cumparare al dispozitivului. Daca sunteti interesati in special de calitatea aparatului sau de indicatorii de performanta, va recomandam sa alegeti aparate de sudura cu invertor, desi veti face o investitie ceva mai mare.

Aparatele de sudura cu invertor ofera posibilitati superioare de control electric si pot lucra cu toate tipurile de electrozi, au o putere mai mare de topire si consuma o cantitate mica de energie electrica.
Daca nu vreti sa investiti foarte mult in aparate de sudura puteti gasi o versiune clasica de aparat, care utilizeaza doar electrozi rutilici si functioneaza doar in curent alternativ. Aceste aparate de sudura sunt cei mai mari consumatori de energie. Versiunile respective se vor inlocui treptat cu cele invertoare.

Aparate de sudura – producatorul
Producatorul este un indiciu foarte bun in momentul in care incercati sa aflati unde se pot gasi aparatele de sudat la cele mai bune preturi, de unde cumpara si sudorii profesionisti. In magazinul nostru veti gasi aparate de sudura de la brandurile Proweld si Micul Fermier, in multiple variante si costul de achizitie este moderat. Aceste firme produc aparate de sudura de performanta superioara, la costuri rezonabile si foarte moderne.

Avand pe lista de asteptari toate caracteristicile mentionate mai sus, si dupa ce ati cautat mai multe pareri despre cele mai performante aparate de sudura veti putea selecta personal dispozitivele potrivite penru nevoile proprii. Indiferent daca vreti sa cumparati un model ieftin sau un produs profesional, puteti gasi toate avantajele acestea in magazinul nostru.

 

Etichete: aparate sudura

lasa un comentariu